Hoe krijg je jouw organisatie in beweging?

Vitaliteit en gezondheid van werknemers zijn thema’s die steeds meer aandacht krijgen. Werkgevers realiseren zich meer en meer dat ze een grote verantwoordelijkheid hebben in het stimuleren van gezond gedrag van hun personeel. Bewegen speelt daarin een belangrijke rol. Welke tools hebben werkgevers tot hun beschikking om gezond gedrag te bevorderen en hoe krijg je als werkgever jouw werknemers in beweging?

Waarom is lang zitten ongezond?

In Nederland zit 32% van de bevolking meer dan 8,5 uur per dag. Daarmee zijn we binnen de EU veruit koploper, waar het gemiddelde op 12% ligt. Nederlandse werknemers zitten gemiddeld 10,3 uur op een werkdag en 8,2 uur in het weekend. Tijdens corona is het aantal uren dat we zitten zelfs toegenomen, thuiswerkers zitten gemiddeld 7,1 uur voor werk en 4,2 uur in hun vrije tijd. Vóór corona zat deze groep nog ‘slechts’ 6,6 uur tijdens het werk en 3,3 uur in de vrije tijd. Vanwege de hoge graad dienstverlenende beroepen in Nederland zitten bijna 3,5 miljoen werknemers (46%) 6 uur of meer tijdens het werk.

Duidelijke cijfers, maar hoe veel zorgen moeten we ons maken? Uitvoerig onderzoek laat zien dat er een directe relatie is tussen langdurig zitten en een verhoogd risico op vervroegd overlijden. Wanneer men langer dan 8 uur per dag zit, kan dit leiden tot 27% meer kans op vervroegd overlijden dan wanneer men minder dan 4 uur per dag zit. Daarnaast lopen mensen die meer dan 8 uur per dag zitten 74% meer kans op hart- en vaatziekten ten opzichte van mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Het onderzoek geeft ook aanleiding te veronderstellen dat langdurig zitten de kans op diabetes type II, depressieve klachten en sommige vormen van kanker verhoogt.

Bewegen tijdens het zitten

Langdurig zitten is niet altijd te voorkomen, denk bijvoorbeeld aan werknemers met zittende beroepen. Dan is het simpelweg niet altijd mogelijk om veel te bewegen op een dag. Echter, korte onderbrekingen gedurende de werkdag hebben al een sterk positief effect op het voorkomen van klachten. Wat kunt als werkgever doen om werknemers te stimuleren deze noodzakelijke onderbrekingen daadwerkelijk in hun dagritme op te nemen? Een gezonde werkomgeving is een absolute must:

  • Richt het kantoor zo in dat bewegen wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld met verstelbare bureau’s en sta-vergadertafels.
  • Traplopen actief bevorderen door het hele gebouw.
  • Stimuleer personeel al lopend te overleggen met elkaar.

Werkpauze hét moment om te bewegen

Werkpauzes zijn de ideale momenten voor werknemers om aan hun dagelijkse beweging te komen. Inrichten van een fitnessruimte of andere sportieve faciliteiten als een tennistafel, voetbaltafel of dartbord zijn populaire oplossingen. Een extra stimulans daarin is de aanwezigheid van een douche- en kleedruimte, zodat u de drempel voor uw werknemers verlaagt om te daadwerkelijk te gaan sporten of de fiets naar kantoor te nemen. Is hier geen ruimte voor, dan is een voordelig abonnement bij de sportschool een gezond alternatief.

Pauzesoftware niet meer weg te denken op de werkplek

De meest efficiënte manier om jouw werknemers te attenderen op hun periodieke bewegingsmoment is het integreren van pauzesoftware op de werkplek. De pauzesoftware van Pausit is daarvan een uitstekend voorbeeld. Programma’s zijn zo ingericht dat elke afzonderlijke werknemer een bewegingsprogramma op maat krijgt aangeboden, afgestemd op zijn/haar specifieke situatie. Het is voor veel bedrijven de ideale tool om hun werknemers in beweging te krijgen en het versterkt daarbij ook nog eens de sociale cohesie tussen collega’s onderling, een pure win-win situatie!

Wil je meer weten over het pauzeprogramma, vraag dan een gratis proefversie aan en ga direct aan de slag!