Over Pausit

Pausit werd in 2006 opgericht door Niklas Palmér, kinesioloog en osteopaat. Niklas (In midden op foto) leidde een kliniek en had vele bedrijven en personeelsgroepen als klanten. Hij merkte vrij snel op dat veel klanten steeds weer terugkwamen met dezelfde problemen, blessures als gevolg van de ergonomie van de werkplek.

Niklas gaf zijn klanten tips en advies over oefeningen en tekende eenvoudige stokfiguren om de bewegingen uit te leggen. Na verloop van tijd groeide het idee dat hij een beter hulpmiddel wilde ontwikkelen om de klanten te helpen en om deze blessures te voorkomen, en het idee van Pausit begon vorm te krijgen.

Niklas ging met zijn idee naar Inkubera, een instelling voor startende bedrijven en kreeg hulp bij het analyseren van de markt en het opzetten van het programma. Er werd onder andere een onderzoek uitgevoerd waarin bedrijven beschreven wat belangrijk was voor hen en hun werknemers. Aangetoond werd dat de mogelijkheid om oefeningen aan te passen aan het individu, evenals een goede herinneringsfunctie, de belangrijkste dingen waren.

Pausit werd gebouwd op basis van de voorkeuren van bedrijven en de eerste versie werd in mei 2008 gelanceerd. Onze eerste klanten waren de gemeente Norrköping en Statistics Sweden. Beide klanten waren zeer tevreden met het programma en zijn nog steeds tevreden gebruikers van Pausit.

De belangstelling voor Pausit groeide gestaag in zowel grote als kleine organisaties, en in 2010 kwam Mikael Wahman (Links op foto) bij het bedrijf als partner en medewerker, met een focus op sales en klantcontact. Pausit werd ook populair in het buitenland en in reactie op de toename van de vraag werd het programma in 2012 gelanceerd in een Engelse en Noorse versie. Het programma werd in 2015 ook beschikbaar gesteld in een versie voor Mac-gebruikers.

In 2019 is Pausit in Nederland een exclusieve samenwerking aangegaan met Jens Hommen (Rechts op foto) om de verbinding te leggen voor de Benelux met organisaties en bedrijven.

Ergonomie op de werkplek

De moderne samenleving houdt in dat we veel van onze wakkere uren zittend doorbrengen, bijvoorbeeld voor de tv, in de auto en achter een bureau. Maar mensen zijn gemaakt om fysiek actief te zijn, en zowel een gebrek aan lichamelijke activiteit als met name lange perioden van zitten, worden nog steeds gekoppeld aan verschillende gezondheidsrisico’s (Healy et al., 2008a, Dunstan et al., 2012). Meer dan de helft van alle mensen werken een groot deel van de dag zittend voor een scherm en velen van hen ondervinden problemen in bijvoorbeeld nek, schouders en armen. Op de lange termijn kan een zittende levensstijl ook bijdragen aan andere gezondheidsproblemen, zoals obesitas, hartziekte, diabetes en verhoogde gevoeligheid voor stress.

Problemen in verband met nek, schouders en rug behoren tot de meest voorkomende redenen voor ziekteverlof in Nederland. Samen met ziekteverlof als gevolg van geestelijke gezondheid, vertegenwoordigen deze kwesties meer dan 60% van alle geregistreerde ziekteverzuim, wat staat voor hoge kosten voor bedrijven en organisaties (Försäkringskassan 2015).

Het lichaam gedijt onder spanning, maar de stress mag niet te groot, onevenwichtig zijn of te lang worden uitgeoefend. In het geval van monotone en repetitieve werkzaamheden zoals interactie met een scherm, worden de spieren blootgesteld aan lichte maar langdurige stress. Langdurige statische spiercontractie vermindert de bloedcirculatie en vermoeit de spier met pijn en krampen als resultaat. Een lange periode van werk vergt een lange rusttijd. Om de spieren natuurlijke pauzes te geven en statische stress te voorkomen, kunt u uw werk zo regelen dat er variatie in werkpositie en mobiliteit mogelijk wordt. Het regelmatig pauzeren draagt ook bij tot een grotere efficiëntie. Onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van een zittende levensstijl suggereert dat een zittende positie moet worden onderbroken door uw benen elke 30 minuten te strekken (Owen 2011). Ook is aangetoond dat het belangrijk is om vele korte pauzes te nemen, dus niet alleen maar in totaal kortere tijd stilzitten (Healy et al 2008b, 2011).

 

Literatuur

Dunstan, D. W., Howard, B., Healy, G. N., & Owen, N. (2012). Too much sitting – A health hazard. Diabetes Research and Clinical Practice, 97(3), 368-376. doi: 10.1016/j.diabres.2012.05.020

Healy, G. N., Wijndaele, K., Dunstan, D. W., Shaw, J. E., Salmon, J., Zimmet, P. Z., & Owen, N. (2008a). Objectively measured sedentary time, physical activity, and metabolic risk: The Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study (AusDiab). Diabetes Care, 31(2), 369-371. doi: 10.2337/dc07-1795

Healy GN, Dunstan DW, Salmon J, Cerin E, Shaw JE, Zimmet PZ, et al. Breaks in sedentary time: beneficial associations with metabolic risk. Diabetes Care. 2008b;31(4):661–6.

Healy GN, Matthews CE, Dunstan DW, et al. Sedentary time and cardio-metabolic biomarkers in US adults: NHANES 2003–06. Eur Heart J. 2011;32:590-7.

Owen N, Sugiyama T, Eakin EE, Gardiner PA, Tremblay MS, Sallis JF. Adults’ sedentary behavior determinants and interventions. Am J Prev Med. 2011;41:189-96

Braz J Phys Ther. 2018 Mar – Apr;22(2):144-153. doi: 10.1016/j.bjpt.2017.09.003. Epub 2017 Sep 6.