Met digitale hulpmiddelen voldoen aan de RI&E en Arbowet

In de moderne arbeidswereld, waar beeldschermwerk een alledaags fenomeen is, is het essentieel dat werkgevers zich bewust zijn van hun verplichtingen onder de Arbowet en de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).

Het doel is niet alleen om te voldoen aan wettelijke vereisten, maar ook om een gezonde en veilige werkplek te creëren voor medewerkers die
dagelijks met beeldschermen werken.

Arbowet en RI&E als fundament

De Arbowet legt de verantwoordelijkheid bij werkgevers om de gezondheid en veiligheid van hun werknemers te waarborgen. Een cruciaal instrument hierbij is de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Hiermee worden de arbeidsrisico’s geïdentificeerd en beoordeeld, waarna passende maatregelen genomen kunnen worden.

Bij beeldschermwerk zijn er specifieke risico’s zoals oogklachten, RSI (ook wel KANS genoemd – Klachten Arm, Nek en Schouders genoemd) en een zittende levensstijl. Werkgevers zijn verplicht deze risico’s te analyseren en effectieve maatregelen te implementeren om de gezondheid van hun werknemers te waarborgen. Dit geldt overigens
ook voor de thuiswerkplek.

Statische werkplek en het belang van meer beweging

Een van de uitdagingen van beeldschermwerk is het statische karakter ervan. Langdurig zitten kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals rugklachten en verminderde bloedcirculatie. Werkgevers dienen te erkennen dat het bevorderen van een actieve werkomgeving een integraal onderdeel is van hun verplichtingen onder de Arbowet. Regelmatige lichaamsbeweging is cruciaal om de negatieve effecten van een statische werkplek tegen te gaan.

Werknemers zouden moeten worden aangemoedigd om gedurende de werkdag korte pauzes te nemen voor eenvoudige, effectieve oefeningen die de spieren activeren en de bloedcirculatie bevorderen. Daarnaast ondersteund een micropauze ook bij de prikkelregulatie, waardoor een kleine pauze zorgt voor actief herstel.

Verplichtingen en voordelen voor Gemeente Beuningen

Naast het feit dat het voldoen aan de Arbowet verplicht is, zijn er ook zakelijke voordelen voor werkgevers. Een gezonde en vitale werkomgeving resulteert in gemotiveerde werknemers, verhoogde productiviteit en een lager ziekteverzuim. Meerjarig klant en gebruikers van Pausit, John Verploegen (Gemeente Beuningen) geeft aan: “middelen als Pausit hem helpen om iets te doen aan de werkdruk en het verlagen van de arbeidsrisico’s.

De reminder, de bewustwording en het aanbieden van fysieke en mentale oefeningen ter voorkoming van lichamelijke klachten dragen hier aan bij”.

Toevoegen van digitale hulpmiddelen

In dit digitale tijdperk kunnen werkgevers gebruikmaken van innovatieve digitale hulpmiddelen om de gezondheid van werknemers te ondersteunen. Pauzesoftware, bijvoorbeeld, helpt om mensen te herinneringen om te herstellen van een fysieke of mentale inspanning met korte pauzes en vaak eenvoudige oefeningen. Dit soort digitale assistenten kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het creëren van een actieve werkomgeving. Bovendien wordt de medewerker gestimuleerd om zelf de regie in handen te nemen over zijn of haar gezondheid. Het aanbieden van pauzesoftware heeft daarmee een nudging effect.

Kortom, het creëren van een gezonde werkplek voor beeldschermwerkers vereist een proactieve benadering. Werkgevers moeten niet alleen voldoen aan hun wettelijke verplichtingen onder de Arbowet en RI&E, maar ook actief streven naar het bevorderen van beweging en gezondheid op de werkplek. Het inzetten van digitale hulpmiddelen kan hierbij een waardevolle strategie zijn om werknemers te ondersteunen bij het behouden van een actieve levensstijl, zelfs in een digitale werkomgeving.

Stap in de toekomst van gezond werken met Pausit

Om een daadwerkelijke transformatie naar een gezonde en veilige werkplek te realiseren, is het van essentieel belang om innovatieve tools te omarmen die het welzijn van werknemers
bevorderen. Pausit biedt een unieke oplossing door middel van een oefeningen en activatieprogramma direct op de computer. Deze digitale assistent herinnert werknemers eraan om regelmatig te bewegen en biedt specifieke oefeningen die zijn afgestemd op het beeldschermwerk.

Benieuwd naar hoe Pausit uw organisatie kan helpen bij het activeren van een gezondere werkomgeving? Neem gerust contact op via deze link.

Ontdek de mogelijkheden van het programma en werk samen aan een werkomgeving waar vitaliteit en productiviteit hand in hand gaan. Een gezonde toekomst begint bij de keuzes die we vandaag maken.