Een muisarm is een veelvoorkomend probleem onder mensen die langdurig beeldschermwerk doen. Maar met de juiste kennis en preventieve maatregelen kun je het risico op het ontwikkelen van een muisarm (RSI / KANS klachten*) verminderen of de symptomen verlichten als je er al last van hebt.
* (KANS staat voor Klachten Arm, Nek en/of Schouder en is in 2011 geïntroduceerd als nieuwe term in het medische domein. Het doel hiervan was om de negatieve associaties met de term RSI te vermijden.)
In dit artikel krijg je een goed overzicht van de verschillende symptomen en oorzaken van een muisarm.
Je leert ook wat je kunt doen om een muisarm te voorkomen; 3 eenvoudige oefeningen die geweldig zijn om je armen te laten ontspannen tijdens een werkdag, en enkele goede tips voor een gezonde werkomgeving.
Laat dus de muis los, leg je handen in je schoot en geniet even van wat ontspannende lectuur.
Muisarmsymptomen
Een muisarm wordt gekenmerkt door een reeks onaangename symptomen die je dagelijkse functioneren kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om deze vroegtijdig te herkennen om er iets aan te kunnen doen. Veelvoorkomende tekenen van een muisarm kunnen zijn:
- Stijfheid: Een gevoel dat de spieren in de arm niet zo flexibel zijn als ze gewoonlijk zijn.
- Wijdverspreide pijn: Ongemak dat gevoeld kan worden in de onderarm, pols, hand en soms in de vingers.
- Zwakte: Een verminderd vermogen om dingen vast te pakken of taken uit te voeren die eerder eenvoudig waren.
- Tintelingen of gevoelloosheid: Een tintelend gevoel, vooral in de hand en vingers, dat kan komen en gaan.
Verschillende stadia van een muisarm
Een muisarm ontwikkelt zich vaak geleidelijk en kan worden onderverdeeld in verschillende stadia op basis van de ernst van de symptomen.
Vroeg stadium
In dit stadium kun je licht ongemak of vermoeidheid in de hand, pols of arm ervaren na lange perioden van repetitief werk. De symptomen verdwijnen vaak na rust en zijn niet constant.
Tussenstadium
De pijn en het ongemak worden meer uitgesproken en kunnen ook tijdens dagelijkse activiteiten worden gevoeld, niet alleen na het werk. Je kunt ook sporadische tintelingen of gevoelloosheid beginnen ervaren.
Gevorderd stadium
Hier is de pijn constant en kan zo intens zijn dat het de slaap verstoort. Je kunt een blijvende zwakte in de hand of arm ervaren en gevoelloosheid kan frequenter worden. In dit stadium kan het ook moeilijk zijn om eenvoudige taken uit te voeren, zoals dingen vasthouden.
Het is belangrijk om de symptomen vroegtijdig te herkennen en maatregelen te nemen. Hoe langer je wacht met het behandelen van een muisarm, hoe moeilijker het kan zijn om volledig te herstellen.
Oorzaken van een muisarm
Een muisarm is een aandoening die ontstaat door repetitieve bewegingen of overbelasting van de spieren in de arm. Het is niet slechts één ziekte, maar een combinatie van symptomen die kunnen optreden door overbelasting.
Een muisarm kan verschillende oorzaken hebben en vaak is het een combinatie van verschillende factoren die tot de klachten leiden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken.
Repetitieve bewegingen
Herhaalde bewegingen, vooral als ze gedurende lange perioden zonder pauze worden uitgevoerd, kunnen leiden tot overbelasting van de spieren en pezen in de arm.
Lange werkdagen achter de computer
Lang in dezelfde positie zitten en de muis en het toetsenbord gebruiken, kan spanning in de arm veroorzaken.
Onjuiste ergonomie
Als je werkstation niet correct is ingesteld, kan dit leiden tot onnatuurlijke hoeken en belasting van de arm.
Gebrek aan fysieke activiteit
Een inactieve levensstijl kan de spieren verzwakken, waardoor ze vatbaarder worden voor blessures.
Het begrijpen van deze oorzaken is de eerste stap om een muisarm effectief te voorkomen en te behandelen.
Hoe je een muisarm kunt voorkomen
Het voorkomen van blessures is altijd de beste aanpak. Kleine inspanningen in het dagelijks leven kunnen op de lange termijn veel opleveren. Hier zijn enkele tips om je te helpen een muisarm te vermijden.
Varieer je activiteiten en neem pauzes
Als je veel tijd achter je beeldscherm doorbrengt, zorg er dan voor dat je regelmatig pauzeert. Rek je uit, maak een korte wandeling, doe wat lichte oefeningen of schud gewoon je arm los.
Goede ergonomie is belangrijk
Ergonomie gaat over het aanpassen van de werkomgeving aan het individu. Hier zijn enkele tips om je werkplek te verbeteren.
Stel je stoel af
Je stoel moet op de juiste hoogte zijn zodat je voeten plat op de grond staan en je knieën een natuurlijke hoek vormen.
Plaats je scherm correct
Je scherm moet op ooghoogte zijn en iets meer dan een armlengte afstand.
Gebruik een muis en toetsenbord van goede kwaliteit
Er is een breed scala aan en variërende kwaliteit van toetsenborden en muizen. Vind een toetsenbord met een aangename toetsaanslag en een muis die goed in je hand past.
Gebruik een stoel met armleggers
Steun voor je armen en schouders kan bijvoorbeeld helpen je pols in een neutrale positie te houden wanneer je de muis of het toetsenbord gebruikt.
Let op je houding en vermijd te veel naar voren leunen. Je armen moeten in een natuurlijke hoek zijn wanneer je de muis en het toetsenbord gebruikt.
Als je de neiging hebt om veel naar voren te leunen tijdens het werken, kan dit te wijten zijn aan de lage resolutie van je computerscherm. Het kan dan de moeite waard zijn om te investeren in een scherm met een hogere resolutie.
3 eenvoudige oefeningen tegen een muisarm
Hier zijn enkele eenvoudige oefeningen die je elke dag kunt doen om een muisarm te voorkomen. Het is ook belangrijk dat je regelmatig pauzes neemt zodat je arm kan rusten.
Polsrotatie
Houd je arm voor je uitgestrekt en roteer je pols in een cirkelvormige beweging. Doe dit 10 keer in elke richting.
Vingerstretch
Zet de toppen van je vingers tegen elkaar voor je gezicht. Druk dan lichtjes totdat je spanning in je vingers begint te voelen. Flex langzaam heen en weer zodat je een lichte rek in je vingers voelt. Doe dit ongeveer 10 seconden.
Armstretch
Plaats je hand tegen de rand van het bureau met je vingers naar beneden wijzend. Druk lichtjes totdat je een rek in je onderarm voelt.
Plaats dan de bovenkant van je hand tegen de rand van het bureau en doe hetzelfde totdat je een lichte rek voelt.
Doe dit voor elke arm ongeveer 10 seconden per kant.
Creëer een goede dagelijkse routine
Het hebben van een dagelijkse routine kan je helpen een muisarm en andere werkgerelateerde blessures te voorkomen. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:
Begin de dag met enkele eenvoudige rekoefeningen.
Neem regelmatig pauzes gedurende de dag om je uit te strekken en te bewegen.
Eindig de dag met enkele ontspanningsoefeningen om eventuele spanning te verlichten.
Vergeet niet te ademen! Haal af en toe diep adem.
Tot slot
Een muisarm kan pijnlijk en lastig zijn, maar met goede routines en hulpmiddelen kun je het voorkomen.
Onthoud om naar je lichaam te luisteren, regelmatig pauzes te nemen en eenvoudige oefeningen uit te voeren om je lichaam gezond en fit te houden.
Neem ook eens een kijkje bij Pausit, dat je kan helpen om werkgerelateerde blessures te voorkomen met kleine, eenvoudige bewegingspauzes elke dag!
Er is een gratis proefperiode en het is heel eenvoudig om je aan te melden.
Bedankt voor het lezen en veel succes!