Thuiswerken door corona, de klachten die door te weinig beweging ontstaan zijn ernstig

Artikel gepubliceerd op Riskworld.nl – 02-04-2020

Veel mensen moeten nu thuiswerken door corona. Ons lichaam moet in beweging blijven. Gebeurt dit niet dan stijgt de kans op diabetes type II, hoge bloeddruk en stress. Daarnaast is het gebrek aan beweging slecht voor je botten en gewrichten. Ook is bewezen dat bewegen helpt tegen negatieve gevoelens en depressies.

Genoeg beweging verlaagt het risico op bepaalde ziektes

Er is veel epidemiologisch onderzoek verricht naar het verband tussen bewegen en gezondheid. Iedere dag een half uur bewegen is genoeg om het risico op bijvoorbeeld hartziekte flink te laten dalen. Lichaamsbeweging zal het HDL-cholesterol verhogen en is dus gunstig. HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever en wordt daarom ‘het goede cholesterol’ genoemd. Met te weinig beweging kan het lichaam slecht omgaan, er komt dan te veel LDL-cholesterol in het bloed. LDL-cholesterol kan verstoppingen in de bloedvaten veroorzaken, met als gevolg hart- en vaatziekten. Regelmatig bewegen verkleint de kans op diabetes type II. En als je diabetes hebt, verkleint het de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes. Door het bewegen wordt suiker gemakkelijker uit het bloed gehaald en de bloedsuikerspiegel daalt. Bovendien worden vetten verbrand waardoor je je gewicht beter onder controle kan krijgen en houden.

Door te bewegen train je meer dan alleen je spieren

Door te bewegen train je niet alleen je spieren maar ook je bloedsomloop. Je slagaders worden net als je spieren sterker en soepeler als je ze regelmatig gebruikt door vaak even te bewegen. Sport en bewegen hebben heel duidelijk positieve effecten op de hersenstructuur, executieve (controle) functies van de hersenen en op de fitheid. Aan de Universiteit van Groningen hebben onderzoekers aangetoond dat beweging het vermogen van de hersenen om nieuwe cellen aan te maken, verhoogt. Dat geldt vooral voor de hippocampus, een hersengebied dat belangrijk is voor leren en geheugen.

Beweging zorgt voor prikkeling van je autonome zenuwstelsel. Als je regelmatig beweegt wordt je zenuwstelsel getraind om minder snel overbelast te raken. Je lichaam kan meer aan en je ervaart minder stress.

Regelmatig bewegen helpt tegen depressie

Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig bewegen minder risico lopen om depressieve symptomen te ontwikkelen. En krijgen ze die toch, dan hebben ze meer kans op herstel als ze een actieve leefstijl hebben. Niet voor niets wordt bewegingstherapie steeds vaker ingezet als middel tegen depressies. Voldoende lichaamsbeweging zorgt ervoor dat er minder of zelfs geen medicatie meer nodig is. Er is voor de maatschappij veel winst te behalen. Helaas is het slikken van pillen voor veel mensen makkelijker dan het aanpassen van hun leefstijl.

Weinig bewegen zorgt voor botafbraak

Als laatste nog iets over de gewrichten en botten. Door je gewrichten te bewegen versterk je de spieren rondom je gewrichten. Omdat sterke spieren voor meer steun zorgen, heb je minder kans op klachten en pijn. Voldoende bewegen (30 tot 60 minuten per dag) zorgt ervoor dat je botten zo sterk mogelijk blijven. Het gaat in dit specifieke geval om matig intensief bewegen: stevig wandelen, stofzuigen, oefeningen doen enzovoort. Rustig wandelen en zwemmen zijn minder geschikt, je botten moeten wel belast worden. Als bot belast wordt, dan zetten de osteocyten de osteoblasten aan tot botvorming. Bij te weinig beweging zetten ze juist de osteoclasten aan tot botafbraak. Astronauten die een half jaar in de ruimte verblijven, verliezen ongeveer 10 procent van hun botmassa.

Tips voor voldoende beweging

De Gezondheidsraad hanteert de volgende beweegrichtlijnen voor volwassenen:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter;
  • Doe minstens 20 minuten per dag aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen;
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten;
  • Voorkom dat je veel stilzit;

Na het lezen van dit artikel is het duidelijk dat alleen een ergonomische werkplek onvoldoende is. Regelmatig bewegen en het doen van (rek)oefeningen blijkt op de lange termijn veel effectiever te zijn. 

Thuiswerken? Blijf bewegen

Blijf ook tijdens het thuiswerken voldoende bewegen! Pausit, een digitale personal trainer, kan hierbij helpen. Dit pauzeprogramma houdt dagelijks meer dan 130.000 gebruikers in beweging met ergonomische oefeningen ontwikkeld door een Zweeds medisch team.

Pausit oefening bewegen
Pausit oefening

Interesse? Neem dan contact op:

Website: www.pausit.nl

E-mail: info@pausit.nl

Telefoon:  06-36287528

Bron: NCBI, Pubmbed, (foto) Pausit Gepubliceerd in Riskmanagement