het werk

Tips om je weer klaar te maken voor het werk

Na een lange vakantie, kan het moeilijk zijn om terug te keren naar het werk. In dit artikel geven we je tips om je werk een kickstart te geven:

Vergeet niet dat je dezelfde werkzaamheden gaat uitvoeren als vóór de zomervakantie. Er is dus geen reden om ongerust te zijn. Sterker nog negatieve gedachten kunnen een contraproductief effect hebben.

  1. Breng het ‘circadiaanse ritme’ (biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt) ruim vóór het begin van de nieuwe werkweek terug naar je originele planning. Voorkom het ‘jetleg’ gevoel en pas je slaapritme 2-4 dagen van tevoren al aan. Hiermee voorkom je een futloos gevoel en een productiviteitsdip.
  2. Mijd alcohol de laatste 2-3 dagen voor je eerste werkdag – skip dat “laatste rondje”. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol belemmeren de kwaliteit van je slaap.
  3. Ga meteen de eerste werkdag weer vol aan de slag. Er is geen reden om voorzichtig te beginnen. Als je efficiënt bent, ervaar je meer werkplezier en voldoening. Dit kan je eerste week gemakkelijker maken.
  4. Als je weer aan het werk bent, neem de tijd voor je collega’s en luister naar hun verhalen over hun ‘Corona’ vakantiebelevenissen. Probeer je niet te ergeren of jaloers te zijn – Dit zorgt voor meer stress.

Corona en thuiskantoor

Voor veel werknemers zal het thuiskantoor de norm blijven als gevolg van de corona pandemie. Het thuiskantoor kan in het begin vertragend werken door afhankelijkheden, zoals follow-ups van anderen. Het onderscheid tussen privé en zakelijk is minder zichtbaar en het kan moeilijker zijn om weer aan het werk te gaan als je geen fysieke werkplek hebt om naar toe te gaan.

Zorg voor voldoende routines en houdt nauw contact met directe collega’s, zeker als manager is dit intensieve contact noodzakelijk.

Verminder fysieke en mentale klachten met preventieve oefeningen

We weten allemaal hoe lastig het is om pauzes te nemen met een overvolle inbox. Daarom vertelt ons programma je wanneer het tijd is om even een moment voor jezelf te nemen en preventief aandacht te geven aan je lichaam en geest. Hiermee voorkom je dat je na één week alweer vakantie nodig hebt.

Ergonomische oefeningen met Pausit, een personal trainer in uw computer

Verminder klachten met ergonomische en mentale oefeningen met ons pauzeprogramma van Pausit en krijg direct een personal trainer op je computer. Probeer Pausit NU gratis uit!