Uitkomst onderzoek van het CNV onder ruim 2.600 thuiswerkende leden

Uitkomst onderzoek van het CNV onder ruim 2.600 thuiswerkende leden  

‘We schrikken van de uitkomsten van dit onderzoek. Het betekent dat honderdduizenden thuiswerkers last hebben van fysieke klachten. Onacceptabel,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. Een kwart van de thuiswerkers wil graag meer ondersteuning en tips om gezond te blijven. 

Fitpakket voor thuiswerkers
Het CNV pleit ervoor dat werkgevers hun thuiswerkers een fitpakket aanbieden. Met daarbij een online coach die hen fysiek en mentaal door de thuiswerkperiode heen loodst. Plus een aantal vouchers voor een bezoek aan de fysiotherapeut of sessies met een personal sportcoach. Fortuin: ‘Investeringen die zichzelf makkelijk terugverdienen: werknemers blijven immers gezonder door deze ondersteuning. Doen we niets, dan dreigt langdurige uitval.’  

Hogere productiviteit
Werkgevers zouden de extra investeringen met gemak moeten kunnen opbrengen. De helft van de thuiswerkers zegt productiever te zijn en werkt efficiënter. 1 op de 3 werkt meer uren dan voor de coronacrisis. Een kwart is creatiever. 51% is minder tijd kwijt aan nutteloze overleggen. Ook de vrijgekomen reistijd wordt voor een groot deel aan werk besteed. ‘De extra productiviteit, en daarmee de extra winst voor bedrijven, kan dus prima worden geïnvesteerd in de werknemer die bijdraagt aan deze winst,’ stelt Fortuin.   

Mentale belasting
Tegenover de toegenomen productiviteit staat een hogere mentale belasting: 36% voelt zich geïsoleerd, bijna een kwart voelt zich overbelast. 1 op de 3 ervaart meer concentratieproblemen. 28% is vaker uitgeput. 8% zit tegen een burn-out aan en eenzelfde percentage ervaart meer relatieproblemen met de partner.  

Donkere dagen
Fortuin: ‘We draaien meer uren maar betalen daar mentaal en fysiek een hoge prijs voor. Veel werkenden verkeren op het randje van uitval. Er ligt ook een eigen verantwoordelijkheid van werknemers om gezond te blijven. Zeker nu de donkere dagen eraan komen. 54% haalde in het voorjaar vaker een frisse neus dan nu. 46% zegt te weinig te sporten om fit te blijven. Dit moet echt anders. We roepen alle thuiswerkers op om een uurtje naar buiten te gaan overdag. Te sporten en te ontspannen. Simpel maar effectief.’  

Thuiswerkvergoeding
60% maakt door het thuiswerken kosten die ze niet door de werkgever vergoed krijgen. 29% stelt dat de werkgever de reiskostenvergoeding stop heeft gezet tijdens de crisis. 25% krijgt wel een thuiswerkvergoeding ‘We zetten in op een kostendekkende vergoeding. Dit moeten we uiteraard afstrepen tegen de reiskostenvergoeding. Werknemers moeten hoe dan ook gecompenseerd worden voor de kosten die ze maken. Zeker gezien het feit dat ze productiever geworden zijn,’ aldus Fortuin.

Werken met een pauzeprogramma als Pausit

Het regelmatig in beweging komen op de werkplek zorgt voor een betere doorbloeding, dus minder klachten en meer productiviteit

Met ons pauzeprogramma is het gemakkelijk om overdag pauzes te nemen. Je hoeft niet te plannen of een wekker te zetten. Met Pausit krijg je automatisch op de door jouw vooraf ingestelde momenten een herinnering. Je bepaalt zelf hoe vaak en op welke momenten deze herinneringen moeten komen en je kan vervolgens makkelijk aan de slag met onze preventieve fysieke en mentale oefeningen.

Heb je ergens klachten? Klik dan op het specifieke probleemgebied om aan dit deel een beetje extra aandacht te geven of kies voor een mix tussen oefeningen voor het hele lichaam – je beslist zelf welke pauzeoefening het beste bij je past om je hoofd helemaal leeg te maken.

Als je GRATIS het pauzeprogramma wilt uitproberen, kun je het programma testen voor een afgesproken proefperiode.

Hoe kan ik Pausit gratis uitproberen?

Natuurlijk is het ook mogelijk om een live afspraak te plannen voor een demonstratie via Zoom of Microsoft Teams. Hiermee krijgen jij en je team een compleet beeld van wat de mogelijkheden zijn om Pausit succesvol in jouw organisatie te positioneren. De host neemt je mee langs de instelmogelijkheden, toepassingen en voordelen van gymnastiek op de (thuis-) werkplek.  

Wil je het Pauzeprogramma Pausit uitproberen? Neem contact op