Vitaliteitsprogramma

“Wij hebben een actief Vitaliteitsprogramma. Pausit past daar perfect in.”

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) koos vorig jaar voor Pausit vitaliteitsprogramma. Volgens Ginette van de Vendel, Adviseur veiligheid en gezondheid en Preventiemedewerker, een logische keuze. Wij vroegen Ginette welke gevolgen het thuiswerken heeft voor medewerkers en hoe het hoogheemraadschap hen helpt gezond te blijven.

Hoe helpen jullie medewerkers om gezond en veilig te werken?

“Toen we een jaar geleden allemaal thuis zijn gaan werken, kregen medewerkers een beeldscherm, toetsenbord en een bureaustoel. Later is er vanuit het A&O fonds Waterschappen ook budget vrijgemaakt om zelf een bureau of bureaustoel te kopen. Toch zie je dat sommige medewerkers niet zomaar een extra werkplek kunnen creëren. Voor hen kijken we naar andere oplossingen. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat we ook aan de keukentafel een goede werkplek creëren? Hier komen dan voetenbankjes, kussentjes of desnoods een zaag aan te pas.”

Waarom hebben jullie gekozen voor Pausit vitaliteitsprogramma?

“Hoewel wij ze dus helpen, is de werkplek van de meeste medewerkers thuis niet zo optimaal ingesteld als op het werk. Ook missen medewerkers het loopje naar de printer, naar collega’s, het praatje bij het koffiezetapparaat. Zij blijven zitten en hebben soms niet in de gaten dat zij al te lang achter het beeldscherm aan het werk zijn. Dat vraagt op den duur natuurlijk om lichamelijke klachten. HDSR wil graag medewerkers stimuleren om meer in beweging te zijn en daarmee lichamelijke en ook geestelijke klachten te voorkomen. HDRS heeft daarom een actief Vitaliteitsprogramma om medewerkers gezond en vitaal te houden. Pausit past daar perfect in.”

Wat zijn de voordelen volgens jou van een bewegingsprogramma zoals Pausit?

“Onze medewerkers geven in Pausit zelf aan op welke momenten zij in beweging willen komen. Ook een voordeel is het dat zij zelf kunnen instellen of zij zittende, staande of ademhalingsoefeningen willen doen.  Van mijn collega’s hoor ik vooral positieve verhalen. Medewerkers hebben minder klachten en vinden het fijn om even een reminder te krijgen dat ze in beweging moeten komen.

Wat is de leukste reactie van medewerkers die je hebt gehoord?

Lachend: “Een medewerkster was heel enthousiast wat Pausit-oefeningen aan het doen. Ook een oefening waarbij ze met haar armen moest zwaaien. Terwijl ze lekker de armen in de lucht gooide, dacht de schilder aan de overkant dat zij naar hem zwaaide. Hij zwaaide heel vrolijk terug en heeft daarna ook gelijk een korte oefening meegedaan.”

Hoe ging de uitrol van Pausit?

“Prima! De samenwerking met Jens was heel goed. Korte communicatielijnen en we waren gelijk met elkaar in contact als er iets niet duidelijk was.”

Hoe kan ik Pausit gratis uitproberen?

Als je GRATIS het pauzeprogramma wilt uitproberen, kun je het programma testen voor een afgesproken proefperiode.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een afspraak te plannen voor een live demonstratie via Zoom of Microsoft Teams. Hiermee krijgen jij en je team een compleet beeld van wat de mogelijkheden zijn om Pausit succesvol in jouw organisatie te positioneren. De host neemt je mee langs de instelmogelijkheden, toepassingen en voordelen van pauze gymnastiek op de (thuis-) werkplek.  

Wil je het Pauze oefeningen programma uitproberen? Neem contact op