Zitgedrag onderdeel beweegrichtlijnen WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe beweegrichtlijnen opgesteld. Het is voor het eerst dat een advies voor zitgedrag in de beweegrichtlijnen is opgenomen. Pausit kan een belangrijke bijdrage leveren aan gezonder werken en daarmee het naleven van deze wetenschappelijke richtlijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft wetenschappelijk onderbouwde beweegrichtlijnen voor kinderen, adolescenten, volwassenen en ouderen opgesteld. In deze beweegrichtlijnen geeft de WHO advies over de hoeveelheid fysieke activiteit die nodig is om gezondheidsvoordelen te bieden en gezondheidsrisico’s te beperken.

Risico’s van veel zitten

Veel zitten brengt risico’s met zich mee en vergroot de kans op diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten, depressie en vroegtijdig overlijden, stelt de WHO in haar rapport. Daarom is het verstandig om de tijd die zittend wordt doorgebracht te beperken en deze te vervangen door meer bewegen.

Beweegrichtlijnen

Het advies is voor volwassenen om wekelijks minimaal 150 tot 300 minuten matig intensief of 75 tot 150 minuten intensief te bewegen. Daarnaast staat in de beweegrichtlijn dat mensen minimaal twee keer per week spierversterkende oefeningen voor alle grote spiergroepen zouden moeten doen.

Pausit

Bewegingssoftware zoals Pausit kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de risico’s die veel zitten met zich meebrengt, zegt Jens Hommen van Pausit Benelux. “Het is een enorme winst dat de WHO nu voor het eerst ook een advies voor zitgedrag in de beweegrichtlijn heeft opgenomen. Door tijdens het werk pauzes te nemen voor onze digitale bewegingsoefeningen versterken medewerkers hun spieren, zitten zij minder vaak en zijn zij fysiek actief.”

Bron: https://www.who.int/publications/i/item/9789240015128