Volop KANSen voor verbetering

De rol van onze werkplek lijkt structureel te zijn veranderd. Ontmoeten van collega’s en leidinggevenden voor overleg is vaak nog de enige reden om naar kantoor te gaan. Tegelijkertijd wordt thuiswerken bij steeds meer bedrijven een vast onderdeel van de bedrijfscultuur. De keerzijde van het vele thuiswerken is echter wel dat er een forse toename zichtbaar is van mensen met klachten aan armen, nek en schouders, beter bekend als KANS. Hoe ontstaan deze klachten en belangrijker nog, hoe kunnen we voorkomen dat we er last van krijgen?

De belangrijkste oorzaken van KANS

Klachten aan de nek, bovenaan de rug en pijn in schouders en armen zijn vaak werkgerelateerd. Het is echter niet altijd duidelijk waar het fysieke ongemak vandaan komt, wat kan leiden tot een langdurige, soms frustrerende zoektocht naar de oorzaak en een passende oplossing. Een effectieve manier om de oorzaak te achterhalen is de toepassing van het 5W-model op de werksituatie van jouw werknemers. Het benoemen van deze vijf risicofactoren is al jaren een beproefde methode, maar in de context van de recente ontwikkelingen rondom thuiswerken actueler dan ooit.

Werkplek

Het verkeerd instellen van de juiste hoogte van de tafel, stoel en het beeldscherm (én de verstelbaarheid ervan) en het ontbreken van de benodigde arm- en rugsteun zijn de meest voorkomende oorzaken van fysieke klachten. Teveel geluid, een slechte verlichting en een ongunstig binnenklimaat op de werkplek verhogen ook de kans op fysiek ongemak.  

Werkorganisatie

Saai, eentonig werk vormt een grote risicofactor op KANS. Zeker wanneer het werk een repetitieve fysieke belasting met zich meebrengt. Zonder afwisseling in werkzaamheden en de keuzevrijheid om het eigen werktempo of de eigen werkvolgorde te bepalen, kan de werknemer deze ‘taak’ ook als extra belastend ervaren. Deze mentale druk kan weer leiden tot fysieke klachten.  

Werkdruk

We ervaren allemaal werkdruk, maar iedereen gaat er weer anders mee om. Leg je jezelf als werknemer continu druk op om deadlines te halen en je werkzaamheden zo snel mogelijk uit te voeren zonder jezelf voldoende rust te geven, is de kans groot dat zich dit op enig moment vertaalt in fysieke klachten. Klachten kunnen natuurlijk ook ontstaan wanneer diezelfde werkdruk je vanuit de organisatie opgelegd krijgt. 

Werktijden

Lange dagen achter het beeldscherm met continu dezelfde bewegingen en werkhouding veroorzaken veel spanning in de spieren en pezen rond de nek en schouders. Wanneer er ook nog eens een extra piek ontstaat door bijvoorbeeld overwerk is de kans groot dat er fysieke klachten optreden. 

Werkwijze

Ook al is een werkplek ergonomisch goed ingericht, kan het toch gebeuren dat onze werkwijze fysiek ongemak veroorzaakt door bijvoorbeeld een slechte zithouding of een verkeerde houding tijdens het typen. Onvoldoende rust tijdens het werk of onvoldoende afwisseling in beweging zodat dezelfde spieren niet constant belast worden, zijn ook elementen die het risico op KANS vergroten.

KANS voorkomen en aanpakken

(Waarom schrijven we hier trouwens over KANS en niet over RSI? Dat doen we met twee redenen. KANS benoemt de klachten, ongeacht waar de klachten door komen, terwijl RSI zich alleen op de werksituatie richt. KANS kan namelijk ook ontstaan door bijvoorbeeld langdurige stress en slapeloosheid. Ook al richten we ons met het 5W-model puur en alleen op de werksituatie, het is in deze context goed te benoemen dat KANS dus ook in een breder perspectief wordt geplaatst. Een tweede reden is dat RSI in de loop van de tijd steeds vaker werd gezien als een werkgerelateerde aandoening die niet kon worden genezen. KANS geeft ruimte voor een meer positieve associatie met klachten waar wel degelijk wat aan gedaan kan worden!)     

Wat kan je als werkgever doen om de kans op KANS te minimaliseren? Een juiste ergonomie van de werkplek is natuurlijk een goed vertrekpunt, maar wil je KANS bij jouw werknemers ook op de lange termijn voorkomen dan is voldoende rust en afwisseling door beweging tijdens het werk essentieel. Het integreren van pauzesoftware op de werkplek is daarvoor de perfecte oplossing. Met het pauzeprogramma van Pausit blijf je niet alleen fysiek in beweging, het zorgt er ook voor dat je met mentale oefeningen scherp blijft en sneller herstelt van geleverde inspanningen. Met een gericht trainingsschema op maat kan je het programma instellen naar de afzonderlijke wensen van elke werknemer!  

Wil je meer weten over het pauzeprogramma van Pausit en hoe je met onze software de vitaliteit van jouw werknemers vergroot? Schrijf je nu in voor onze webinar en laat je inspireren!